EÜ’de “Üniversitelerde Müzik Telif Hakkı ve İcracı Sanatçıların Sosyal Güvenliği” semineri düzenlendi

tarafından
3
EÜ’de “Üniversitelerde Müzik Telif Hakkı ve İcracı Sanatçıların Sosyal Güvenliği” semineri düzenlendi

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü (THGM) ve İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Birliği (TSMB)  işbirliğinde “Üniversitelerde Müzik Telif Hakkı ve İcracı Sanatçıların Sosyal Güvenliği” konulu eğitim semineri düzenlendi.

EÜ DTMK Etkinlik Salonu’nda gerçekleşen seminerin koordinatörlüğünü EÜ DTMK Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Dr. Tarkan Erkan üstlendi. Eğitim seminerinde konuşmacı olarak THGM Bakanlık Temsilcisi Murat Kartal, TSMB Başkanı Mustafa Demir, TSMB Genel Sekreteri İlayda Güngör, TSMB Avukatı Kamil Can Amasyalı, Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erkan Kıdak ve Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fikri Mülkiyet Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özge Özsoy yer aldı. Etkinliğe EÜ Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Ali Maruf Alaskan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Mali hakları kullanma yetkisi eser sahibine aittir”

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hakkında konuşan THGM Bakanlık Temsilcisi Murat Kartal, eser türleri, manevi haklar, mali haklar ve meslek birliklerinin iş akışı ile ilgili sunum yaptı. Meslek birliği, hak sahibi ve kullanıcıların arasındaki ilişkilere değinen Kartal, “Bir eserin yapımcısı ve yayımcısı ancak eserin sahibiyle yapacağı sözleşmeye göre mali haklarını kullanabilir. Mali hakları kullanma yetkisi de eser sahibine aittir” dedi.

         TSMB Başkanı Mustafa Demir, aranjman yapan kişilerin de meslek birliğine üye olabileceğini söyledi. Herhangi bir eserin kullanılması durumunda eser sahibinin isminin belirtilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Demir, “Eğitim amacıyla müzik yapılıyorsa telif hakkı doğmaz ama işin içine ticaret giriyorsa burada telif hakkı vardır” dedi. Başkan Demir, “Bize güvence sağlayacak olan sistem, sosyal güvenlik sistemidir. Bu sosyal güvenlik sistemi bugünkü devletlerin aslında meşruiyetinin arkasında yatan en önemli husustur” diye konuştu.

Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erkan Kıdak, Türkiye’de icracı sanatçıların sosyal güvenlik şartları hakkında konuştu. Dr. Kıdak, sosyal güvenliğin önemi ve kayıtdışı çalışmanın zararlarından bahsetti. Sosyal Güvenlik Kanunu’nun altıncı maddesine değinen Dr. Kıdak, “Bu madde sayesinde kendi sosyal güvenlik primimizi ödeyerek sigortaya kayıt olabiliyoruz. Bu sistem deprem ve kaza gibi durumlar için bizi koruyor” dedi.

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fikri Mülkiyet Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özge Özsoy ise elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanunlarla ilgili bilgiler verdi.

TSMB Genel Sekreteri İlayda Güngör, birliğe üyelik şartları hakkında konuştu. Genel Sekreter Güngör, “Üniversite öğrencileri aday üye ücreti ödemiyor. En az bir icra eseri varsa aday üye olarak aidatsız kabul ediyoruz” dedi.

Meslek birlikleri üyelikleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı

TSMB Avukatı Kamil Can Amasyalı, konuşmasında sanatçıların aynı anda iki meslek birliğine üye olabileceğini söyledi. Sadece icracı sanatçıların birliğe üye olmadığını vurgulayan Avukat Amasyalı, “Eser sahipleri de birliğimize ve diğer meslek birliklerine üye olabilir. Birliğimize hem icracı sanatçılar hem de söz yazarları üye olabilir” diye konuştu.

Eserlerde hakları bulunan sanatçıların lisans bedellerinden nasıl faydalandığını açıklayan Avukat Amasyalı, “İşletmeler lisans bedeli ödemek zorunda kalıyor. Söz yazarı, yapımcı ve icracı, farklı meslek birliklerindeyse eseri kullananlar, lisans bedelini üç farklı meslek birliğine ödemeli” dedi.

         Eğitim semineri sonunda Konservatuvar Müdürü Prof. Dr. Ali Maruf Alaskan, tüm konuşmacılara “Teşekkür Belgesi” takdim etti. TSMB Başkanı Mustafa Demir ise Bakanlık ve Birlik adına Konservatuvar Müdür Yardımcısı  Öğr. Gör. Dr. Tarkan Erkan’a plaket verdi. Eğitim seminerine katılan öğrenciler de sertifikalarını aldı. 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı