Hayalinizdeki iş kâbusa dönüşmesin

tarafından
9
Hayalinizdeki iş kâbusa dönüşmesin

Ekonomik zorluklar ve artan geçim sıkıntısı, birçok kişiyi ek iş veya daha iyi maaşlı işler aramaya itiyor.  Bu durumun farkında olan dolandırıcılar insanları kandırmak için yeni yöntemler geliştirmekten geri durmuyor. Siber güvenlik şirketi ESET, kolay para kazanma vaatleriyle öne çıkan oyunlaştırılmış görev dolandırıcılığına dikkat çekti, dolandırıcılığa karşı nasıl önlem alınabileceğine ilişkin önerilerini paylaştı. 

FBI verilerine göre, sadece 2024 yılında ABD’de bildirilen istihdam dolandırıcılığı vakaları dolandırıcılara 264 milyon dolardan fazla kazandırdı. Uzmanlar, gerçek rakamların bildirilenin çok üzerinde olduğunu, yaşananların sadece “buzdağının görünen kısmı” olduğunu belirtiyor.

Görev dolandırıcılığı nasıl işliyor?

Görev dolandırıcılığı, sıradan görevlerle para kazanma vaadiyle kurbanları tuzağa düşüren ve sonrasında ödeme yapmaya zorlayan bir yöntem olarak öne çıkıyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), sadece 2024’ün ilk yarısında 20 binden fazla vakayı kayda aldı. Bu, 2023 yılının tamamındaki rakamın dört katı.

DolandırıcılıkWhatsApp, Telegram, SMS veya sosyal medya üzerinden istenmeyen bir mesaj gönderilerek başlıyor.  Basit görevlerle -ürün beğenmek, site üzerinde tıklamalar yapmak- yüksek kazanç vaat ediliyor. Kurbanlar sahte platformlarda yaptıkları görevlerle sanal bakiyelerinin arttığını görüyor. Daha fazla kazanmak veya mevcut “kazancın kilidini açmak” için kurbanlardan kripto para ile ödeme yapmaları isteniyor. Ödeme yapıldıktan sonra para geri dönmüyor ve sözde kazançlara da ulaşılamıyor. Dolandırıcılar, güven ortamı yaratmak için mağdurları sahte grup sohbetlerine dahi davet edebiliyor. Bu gruplarda sözde diğer “kazananlar” deneyimlerini paylaşıyor; oysa çoğu, dolandırıcılığın bir parçası.

Diğer istihdam dolandırıcılıkları da hız kesmiyor

Görev dolandırıcılığı, dolandırıcıların kullandığı tek yöntem değil. Dikkat edilmesi gereken diğer tuzaklar arasında sahte iş ilanları, kişisel bilgileri ele geçirmeye yönelik sözde işe alım görüşmeleri, öz geçmişinizi iş ilan sitelerine yükledikten sonra gelen sahte iş teklifleri yer alıyor. 

Dolandırıcılara karşı nasıl önlem alınır?

ESET uzmanları, bu tür dolandırıcılıklardan korunmak için şu basit kuralları hatırlatıyor:

  • Talep edilmeyen iş tekliflerine asla yanıt vermeyin. Meşru işe alım görevlileri uygun kanallar aracılığıyla ulaşacaktır. 
  • Bir kariyer sitesine CV gönderdikten sonra sizinle iletişime geçilirse şirketi, aracıyı, dolandırıcılıkla bağlantılı olabilecek herhangi bir çevrimiçi bahsi araştırın.  Unutmayın ki bir iş teklifi gerçek olamayacak kadar iyiyse muhtemelen öyledir. 
  • Resmî bir mülakat süreci yoksa bu bazı tehlike işaretleri uyandırmalıdır. 
  • Muhtemel bir iş için asla peşin para ödemeyin. Meşru işe alım şirketleri sizden asla böyle bir şey istemeyecektir. 
  • Hassas kişisel veya finansal bilgilerinizi resmî olmayan kanallardan size ulaşan ‘işe alım uzmanları’ ile asla paylaşmayın. Bu bilgileri dolandırıcılara satmak veya kimlik dolandırıcılığı için kullanmak isteyebilirler. 

Oyunlaştırma unsurları, kurbanların kendilerini bir anda olayın içinde bulmasını kolaylaştırıyor. Dolandırıcılar yalnızca birkaç gün içinde binlerce dolarlık kayıplara neden olabiliyor. Hayalinizdeki işin bir kâbusa dönüşmemesi için dikkatli olun.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı