Türkiye’nin en köklü kültürel miraslarından biri olan ve bu yıl 566. kez gerçekleştirilen Akhisar Çağlak Festivali, kapsamında kortej yürüyüşü düzenlendi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’in de katıldığı Tahir Ün Caddesi’nden Şeyh İsa Camii’ne kadar süren kortej, büyük ilgi gördü. Başkan Zeyrek, “Bu festival, miraslarımızın yarınlara taşınması açısından çok kıymetli. Manisa’mız artık dolu dolu festivalleri bir gelenek haline getirdi” diyerek etkinliğin önemini vurguladı.
İlk kez 1459 yılında düzenlenen ve bu yıl 18 Mayıs – 2 Haziran tarihleri arasında – 566’ncısı gerçekleştirilen Akhisar Çağlak Festivali’nde kültürel buluşmalar, cirit müsabakaları, spor turnuvaları, konserler ve daha birçok renkli etkinlik, vatandaşlarla buluşacak. Festival kapsamında, geleneksel kortej yürüyüşü de gerçekleştirildi. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’in de katıldığı kortej yürüyüşünde, Akhisar Kaymakamı Mustafa Can, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Sebahattin Erkaya, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sami Karaoğlan, Akhisar Eski Belediye Başkanlarından Ahmet Dutlulu, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, mahalle muhtarları ile vatandaşlar katıldı.
“Manisa dolu dolu festivalleri alışkanlık haline getirdi”
Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, “Ne mutludur ki her yıl büyüyerek devam eden bu festivalimiz, vatandaşlarımızla da buluşup dolu dolu bir festival haline geldi. Manisa’m artık dolu dolu festivalleri bir alışkanlık, gelenek haline getirmiştir. Geçtiğimiz ay Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nde de dolu dolu bir festival geçirmiştik. 17 ilçemizde tüm bu değerlerimizi vatandaşlarımızla buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
“Geleceğe ışığını aktarmıştır”
Şeyh İsa’nın dönemin bilim insanı ve alimlerinden olduğunu belirten Başkan Ferdi Zeyrek, “Bu bir festivalden daha öte, miraslarımızın yarınlara taşınması açısından bizler için çok önemli. Yıllar geçtikçe çoğalarak ve büyüyerek devam edecektir. Çağlak Festivali, ülkemizin en kadim festivalleri arasında yer almaktadır. Bu festivalimiz bugünlere olduğu gibi yarınlara da ışık tutacaktır. Buna aracılık ettikleri için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Sadece bir şenlik değil, bir aidiyet, vefa örneğidir”
Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu ise “Bu festival yalnızca bir eğlence değil; kökleri yüzyıllar öncesine dayanan bir ilimin, inancın, birliğin ve kültürel mirasın simgesidir. Ve bugün burada, bu anlamlı geleneğin doğmasına vesile olan çok kıymetli bir ismi; Akhisarlı Şeyh İsa’yı rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. 15. yüzyılda yaşamış olan Şeyh İsa, sadece bir din alimi değil, aynı zamanda döneminin ötesinde düşünen bir bilge, bir toplum rehberi, bir sanat ve edebiyat dostuydu. Babasından aldığı ilimle yola çıkan, Bursa ve Kayseri gibi önemli merkezlerde eğitim gören ve nihayetinde Akhisar’a dönen Şeyh İsa’nın memleketine dönüşü, halkımız tarafından büyük bir sevinçle karşılanmış; Çağlak Deresi civarında iki hafta süren coşkulu kutlamalara vesile olmuştur. İşte o kutlamalar, zamanla gelenekselleşmiş, nesilden nesile aktarılarak bugünlere ulaşmış, Çağlak Festivali adını almıştır. Yani bu festival, sadece bir şenlik değil; bir hafıza, bir aidiyet, bir vefa örneğidir” şeklinde konuştu.
Şeyh İsa Mahallesi Muhtarı Zafer Kara da festivalin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı